Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Εισαγωγή στο γιατί δεν έχουμε δημοκρατία

Πολλοί αναγνώστες με έχουν ρωτήσει ,τι κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει στη χώρα μας για να αποτραπούν τα χειρότερα. Εγώ θα προσθέσω τι θα πρέπει να γίνει για να πάμε και μπροστά.
Σήμερα θα ξεκινήσω μια σειρά από άρθρα που θα αναλύσουμε γιατί έχουμε τα προβλήματα που έχουμε και τι λύσεις υπάρχουν.
Υπόψη ότι και στα δύο αυτά ερωτήματα δεν έχει απαντήσει κανείς μέχρι σήμερα. Το μόνο που ακούμε και το μόνο που βλέπουμε τώρα και 30 χρόνια είναι πρόχειρες λύσεις στα προβλήματα, συνεχείς αλλαγές στους νόμους και στις διαδικασίες κα πάνω από όλα πολιτικές φιλοσοφίες που δεν έχουν αποδώσει σε τίποτα.
Ειδικά για το τελευταίο, στην Ελλάδα οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν πείσει όλο τον κόσμο ότι οι λύσεις στα προβλήματα μας έχει σχέση με την φιλοσοφία της κάθε πολιτικής παράταξης και όχι με την επίλυση των προβλημάτων επί της ουσίας.
Χρόνια τώρα λέω ότι δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας. Σήμερα θα σας πώ το γιατί. Επίσης χρόνια λέω ότι δεν λειτουργεί η βουλή και σαν αποτέλεσμα, η βουλή δεν παράγει ούτε στο ελάχιστο νομοθετικό έργο. Τέλος θα σας εξηγήσω γιατί αυτά τα δύο είναι σημαντικά και γιατί ευθύνονται για όλα τα κακά αυτού του τόπου.
Όλα τα προβλήματα της Ελλάδος έχουν την ρίζα τους στο εξής:
• Δεν έχουμε δημοκρατία
• Δεν λειτουργεί η βουλή (το νομοθετικό σώμα)
• Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι λιγότεροι άξιοι
Θα αναλύσω όλες αυτές τις παραμέτρους και στο τέλος θα καταλάβετε πως συνδέονται μεταξύ τους. Προς το παρόν απλά παρακολουθήστε τον συλλογισμό μου.
Για δεν έχουμε δημοκρατία
Δεν έχουμε διότι απλά δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτούς που θέλουμε στις εθνικές εκλογές.
Αυτό ακούγεται κάπως παράξενο αφού ψηφίζουμε βουλευτές με σταυρό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποιούς ψηφίζουμε;
Ψηφίζουμε μεταξύ αυτών που μας λένε να ψηφίσουμε (αυτοί που είναι στην κλίκα). Δεν ψηφίζουμε κάποιον που έχει κοινή αποδοχή ή που, είναι το αποτέλεσμα μιας προκριματικής διαδικασίας (το να μπει κανείς στο ψηφοδέλτιο δεν είναι προϊόν ανταγωνισμού).
Για παράδειγμα, στις περασμένες εκλογές μπήκαν στην Ελληνική βουλή ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητικοί παράγοντες, σύζυγοι γνωστών προσώπων χωρίς καμία προκριματική διαδικασία και χωρίς να ρωτηθούν οι πολίτες η και τα κομματικά μέλη αν ήθελαν αυτά τα πρόσωπα.
Αποκλειστικός γνώμονας για να μπει κάποιας στο ψηφοδέλτιο ήταν αν μπορούσε να πάρει ψήφους, διότι ήταν κάποιο πρόσωπο που γνώριζε ο κόσμος και όχι βάση ικανοτήτων.
Αν για παράδειγμα ήθελα εγώ να μπω στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος ….
• Θα έπρεπε να ήταν πολιτικός ο μπαμπάς μου (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν ένας απλός μαγαζάτορας που πουλάει ρούχα)
• Θα έπρεπε να είμαι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο που γνωρίζει ο κόσμος (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν τραγουδιστής, δημοσιογράφος, παρουσιαστής ή πρωταθλητής στο τζούντο)
• Θα έπρεπε να έχω πολλά λεφτά για να δίνω στο κόμμα για να με αποδεχτούν σαν υποψήφιο
• Θα πρέπει να είμαι κάποιας συνδικαλιστής που επίσης μπορεί να πάρει ψήφους
Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές είναι καλοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι υπάρχουν χιλιάδες πιο ικανοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν βουλευτές και που θα έκαναν καλύτερη δουλειά αν υπήρχε ένα ελεύθερο και αξιοκρατικό σύστημα ανταγωνισμού.
Άρα πρώτη παρατήρηση είναι ότι, ΔΕΝ εκλέγονται οι πιο ικανοί από τον Ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον, επειδή το σύστημα είναι αναξιοκρατικό, κανένας που πραγματικά αξίζει να διακριθεί δεν προσπαθεί, διότι δεν έχει σημασία τις προσόντα έχεις αλλά πόσο δημοφιλής είσαι στα τηλεοπτικά κανάλια!
Δεν λειτουργεί η Βουλή
Το δεύτερο πρόβλημα στο γιατί τίποτα δε λειτουργεί σε αυτή τη χώρα είναι ότι δεν λειτουργεί η βουλή και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών.
Στις σύγχρονες δημοκρατίες η γενική θεωρεία είναι η εξής:
Η νομοθετική εξουσία (βουλή) ψηφίζει νόμους, η εκτελεστική τις εκτελεί (δεν έχει επιλογή) και η δικαστική εξουσία προστατεύει το σύνταγμα και τους νόμους και μπορεί να επιβληθεί στην νομοθετική αλλά και στην εκτελεστική εξουσία.
image
Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε τίποτα τέτοιο. Στην Ελλάδα όλες τις εξουσίες τις έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και στην ουσία κάνει κουμάντο. Αυτή αποφασίζει τι νόμους θέλει να βγάλει και αυτή τους ψηφίζει, διότι έχει υπό τον έλεγχό της την νομοθετική εξουσία.
image
Η δε δικαστική εξουσία είναι κατά το ήμισυ (αν όχι περισσότερο) υπό την επιρροή η τις διαταγές της εκτελεστικής εξουσίας και ουσιαστικά δεν μπορεί να της επιβληθεί παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις (πάρτε για παράδειγμα αυτά τα καραγκιοζλίκια με το Βατοπαίδιο που έγιναν πρόσφατα. Η δικαστική εξουσία ήταν παντελώς απούσα).
Στην Ελλάδα δηλαδή, η νομοθετική εξουσία δεν αποφασίζει για το τίποτα. Στην Ελλάδα η βουλή είναι σαν να μην υπάρχει και δεν έχει καμία σχεδόν επιρροή στην εκτελεστική εξουσία.
Στην θεωρία η βουλή κάνει κουμάντο, αλλά επί της ουσίας, η βουλή δεν κάνει τίποτα και δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
Για παράδειγμα, τα τελευταία 50 χρόνια η βουλή κατάφερε να περάσει μόνο ένα νομοσχέδιο χωρίς αυτό να έχει την συγκατάθεση η να πηγάζει από την εκάστοτε κυβέρνηση (και μάλιστα δεν ήταν για κανένα σοβαρό θέμα, απλά δεν θυμάμαι το θέμα).
Γιατί δεν έχει εξουσία η βουλή;
Διότι απλά αυτοί που έφτιαξαν το σύνταγμα, αποφάσισαν ότι έτσι πρέπει να είναι, αναγκάζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση (που μόλις πήρε τις εκλογές από τον λαό) να πάρει και την συγκατάθεση της βουλής (ψήφος εμπιστοσύνης) !!! Για να μπορεί δηλαδή να υφίσταται μια κυβέρνηση, θα πρέπει αναγκαστικά να έχει το 50+1 βουλευτών του συνόλου!!
Γιατί είναι χαζομάρα αυτό;
Διότι απλά κανένας βουλευτής (όπως στην τωρινή περίπτωση που η ΝΔ έχει πλειοψηφία μόνο με έναν βουλευτή) δεν θα καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο υπό την απειλή να πέσει η κυβέρνηση και να στιγματιστεί για πάντα και να τερματιστεί η πολιτική του καριέρα.
Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.
Το όλο σύστημα δεν είναι αντισυνταγματικό εξ' ορισμού!
Ας δούμε τι λέει το σύνταγμα. Το σύνταγμα λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι:
“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros3osinexia.htm
Άρθρο 60 : 1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.
Άρθρο 61 : 1.Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. “
Ερώτηση: Αφού ο βουλευτές έχουν το δικαίωμα της κατά συνείδησης ψήφου και δεν μπορούν να καταδιωχτούν από τον οιονδήποτε όταν ασκούν τα καθήκοντα τους, γιατί δεν το πράττουν;
Απάντηση: Διότι υπάρχουν τα πειθαρχικά των κομμάτων που, αν δεν κάνουν αυτό που θέλει η κλίκα, δεν θα ξαναβγούν βουλευτές και δεν θα τους πετάξουν και έξω από το κόμματος.

Άρα, η νομοθετική εξουσία δεν έχει καμία δύναμη, καμία αρμοδιότητα και καμία επιρροή στην εκτελεστική εξουσία. Έχουμε δηλαδή ένα είδος ολιγαρχίας, υπό την έννοια ότι κουμάντο κάνουν πάντα τα 10 πρωτοκλασάτα πρόσωπα του κάθε κόμμα.
Είπα πιο πάνω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό. Ο λόγος είναι διότι εξορισμού, οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφήσουν κατά συνείδηση και θα καταδιωχτούν αν δεν κάνουν αυτό που τους λέει η κομματική διοίκηση.
Ερώτηση: Σε ποιο δικαστήριο λοιπόν μπορώ εγώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω τα πειθαρχικά των κομμάτων (και τις κομματικές διοικήσεις στο σύνολο), με σκοπό να αλλάξω το σύστημα έτσι ώστε οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αφού πιστεύω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό;
Απάντηση: Σε κανένα!
Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο στην Ελλάδα και δεν μπορείς να προσφύγεις στα δικαστήρια χωρίς να έχεις θιχτεί.
Ο οιοσδήποτε άσχετος δικαστής (και υπάρχουν πάρα πολλοί) μπορεί να αποφασίσει για το αν κάτι είναι συνταγματικό η όχι. Ακόμα και το νομικό συμβούλιο του κράτους δηλαδή (ένα παρακλάδι της εκτελεστικής εξουσίας), μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση (Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει).
Αποτέλεσμα είναι ότι, κάτι που είναι οφθαλμοφανές αντισυνταγματικό (η απλά λάθος) παραμένει ως έχει, διότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έχουν φτιάξει τα δικαστήρια, τους νόμους και όλους τους θεσμούς ώστε έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να κάνει τίποτα.
Εν ολίγοις αγαπητέ αναγνώστη, ζούμε σε μια άκρως μη δημοκρατική χώρα δίχως δικλίδες ασφαλείας και διαχωρισμού των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Επίσης ζούμε σε μια χώρα όπου κουμάντο κάνουν μια χούφτα ανθρώπων του ενός κόμματος η του άλλου.
Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν
Σας είπα στην αρχή ότι θα σας πω τι φταίει αλλά και το τι πρέπει να γίνει. Σε αντίθεση με όλους τους βλάκες τους πολιτικούς σε αυτή τη χώρα που απλά καταγγέλλουν χωρίς να έχουν απάντηση, εγώ θα σας πω με πολύ απλά λόγια και σε πολύ λίγο χρόνο τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν όλα αυτά.
Ανώτατο δικαστήριο
Καταργούμε τον σημερινό Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και φτιάχνουμε ένα ανώτατο δικαστήριο που αποκλειστική αρμοδιότητα του είναι να ερμηνεύει το σύνταγμα.
Η θητεία των μελών θα είναι εφόρου ζωής και αναγκαστική αποχώρηση στα 70 χρόνια όπως είναι σήμερα. Επιλέγουμε για αυτό το δικαστήριο όποιο όνομα θέλουμε (για ιστορικούς λόγους μου αρέσει το όνομα Άρειος Πάγος).
Το δικαστήριο αυτό θα έχει μόνο 7 η 9 μέλη και θα αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι συνταγματικό, ακόμα να δεχτεί εισήγηση από ένα και μόνο αντίδικο.
Τρόπος εκλογής των βουλευτών
Ας πούμε ότι στο Περιστέρι εκλέγονται 4 βουλευτές. Άρα κάθε κόμμα θα πρέπει να παρουσιάσει 4 υποψήφιους. Ας πούμε επίσης ότι 60 άτομα θέλουν να γίνουν υποψήφιοι σε κάθε κόμμα
Πριν από τις εκλογές (ας πούμε 6 μήνες) τα κόμματα κάνουν προκριματικές εκλογές ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν υποψήφιοι.
Μετά από μερικές επαναληπτικές εκλογές, αυτοί που πήραν τους περισσότερους ψήφους ανάμεσα στα μέλη των κομμάτων στο Περιστέρι, γίνονται υποψήφιοι.
Με αυτό τον τρόπο δεν έχει καμία επιρροή και παρέμβαση η κεντρική κομματική διοίκηση ούτε κανένας άλλος. Επίσης, για να γίνει κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μόνιμος κάτοικος σε αυτή την περιοχή. Δεν θα μπορεί δηλαδή κάποιος που είναι κάτοικος Κηφισίας να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων.
Εκτελεστική εξουσία
Καταργούμε τον σημερινό πρόεδρο της δημοκρατίας, καθώς είναι ένας άχρηστος και δαπανηρός θεσμός χωρίς καμία αρμοδιότητα, επιρροή αλλά και εξουσία.
Καταργούμε επίσης τον όρο πρωθυπουργός και τον αντικαθιστούμε με έναν πρόεδρο.
Ο πρόεδρος ψηφίζεται από τον λαό και η θητεία του θα έχει διάρκεια 4 χρόνια. Την ήμερα των εκλογών θα ψηφίζουμε για πρόεδρο και για την βουλή ξεχωριστά σε δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Θα μπορεί κανείς να ψηφίσει για πρόεδρο κάποιον από το ένα κόμμα, αλλά τοπικό αντιπρόσωπο από άλλο κόμμα.
Ο πρόεδρος θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και θα είναι ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την χάραξη της οικονομικής πολιτικής καθώς και θα εκτελεί τις αποφάσεις του νομοθετικού σώματος.
Δεν θα χρειάζεται καμία εμπιστοσύνη από την βουλή και θα έχει το δικαίωμα του βέτο. Αν όμως ένα νομοσχέδιο περάσει με το 66% των βολετών, τότε το βέτο αναιρείται.
Το εκλογικό σύστημα θα είναι 100% αναλογικό.
Ασυλία
Ούτε οι βουλευτές και ούτε ο πρόεδρος θα έχει ασυλία. Μοναδική εξαίρεση θα είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδιωχθεί για διοικητικά αδικήματα. Αν για παράδειγμα ο σκύλος του πρόεδρου βγει από το προεδρικό μέγαρο και πνίξει το γατάκι σας, τότε θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η θητεία του για τον πάτε στα δικαστήρια.
Για ποινικά αδικήματα όμως θα μπορεί να διωθεί.
Η οργάνωση της βουλής
Το νομοθετικό σώμα θα αποτελείται από την βουλή των αντιπροσώπων και την γερουσία. Η βουλή των αντιπροσώπων θα έχει (ας πούμε) 150 βουλευτές με βάση τον πληθυσμό της χώρας και η γερουσία θα αποτελείται από 2 άτομα από κάθε νομό.
Οι βουλευτές μέσα από τις επιτροπές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας, θα συνεδριάζουν και θα φέρνουν νομοσχέδια στην ολομέλεια προς ψήφιση.
Πολλοί ίσως νομίζουνότι δεν θα μπορεί η βουλή να λειτουργήσει. Εδώ είναι που κάνουν λάθος, διότι από την στιγμή που ένας βουλευτής δεν θα απειλείται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος, τότε θα έχει την δυνατότητα να πάρει αποφάσεις με βάση το τι θεώρει ωφέλιμο για τη χώρα παρά για το κόμμα.
Αποτέλεσμα θα είναι να βλέπουμε βουλευτές από διάφορα κόμματα να ψηφίζουν υπέρ ή κατά νομοσχεδίων της παράταξής τους, αλλά και να συνεννοούνται μεταξύ τους στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο από διαφορετικές παρατάξεις.
Αυτό το καραγκιοζλίκι που γίνεται σήμερα όπου, κάθε νομοσχέδιο καταψηφίζεται από το άλλο κόμμα θα πάψει να υπάρχει. Οι βουλευτές θα τα βρουν μεταξύ τους. Ο κάθε βουλευτής θα δώσει και θα πάρει και θα βρεθεί η χρυσή τομή σε κάθε νομοσχέδιο. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και όχι με απειλές και δικτατορικές τακτικές όπως σήμερα.
Σύνταγμα
Τώρα για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύνταγμα. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορεί αν γίνει κάτι τέτοιο.
Προσωπικά εκτιμώ ότι το σύνταγμα μπορεί να αλλαχτεί μέσα σε μια βραδιά αν το θέλουμε και δεν θα χρειαστούν να περάσουν πολλά χρόνια.
Αυτό που θα σας πω το έχω συζητήσει με πολλούς νομικούς. Αν και όλοι θεωρούν όλα αυτά που θα σας πω όνειρο εκτός πραγματικότητας για τα Ελληνικά δεδομένα, εντούτοις, κανένας δεν μου έχει πει ότι η αλλαγή του συντάγματος με τον τρόπο που θα σας πω δεν μπορεί να γίνει.
“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros1o.htm
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.”
Αφού όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, τότε η εξουσία που εμπεριέχεται στο σύνταγμα επίσης πηγάζει από τον λαό. Άρα ο λαός μπορεί με ένα δημοψήφισμα να το αλλάξει. Ναι μεν μπορεί και η βουλή να αλλάζει το σύνταγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα.
Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι δεν είναι έτσι, ποιο δικαστήριο θα πει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με αυτό τον τρόπο αν το σύνολο του πολιτικού κόσμου το θέλει;
Άρα, για να αλλάξει το σύνταγμα, θα μπορούσε να γίνει η εξής διαδικασία.
• Κάνουμε ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα με δημοψήφισμα
• Εφόσον περάσουν μερικοί μήνες και καταλήξουν όλα τα κόμματα σε ένα σύνταγμα, τότε κάνουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επικυρωθούν αυτές τις αλλαγές.

• Στη συνέχεια γίνονται εκλογές και τίθεται σε εφαρμογή το καινούργιο σύνταγμα.
Άρα αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές σε πολύ λίγο χρόνο.
Κατάληξη
Σε αυτό το άρθρο σας ανέλυσα το γιατί δεν έχουμε δημοκρατία, γιατί δεν λειτουργεί η βουλή και οι θεσμοί και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.
Για να υπάρχει δημοκρατία, οικονομική ελευθερία, αποτελεσματική αγορά και ευημερία, θα πρέπει να κυριαρχεί η αξιοκρατία και να λειτουργούν οι θεσμοί.
Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει ο νομοθέτης να είναι ανεξάρτητος.
Ο λόγος που δεν πάει τίποτα μπροστά σε αυτή τη χώρα είναι διότι δεν έχουμε αξιοκρατία και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Ο λόγος αυτός είναι διότι δεν λειτουργεί η βουλή.
Ο λόγος που δεν λειτουργεί η βουλή είναι διότι η εκτελεστική εξουσία (το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία) έχει όλη τη δύναμη.
Ο λόγος για αυτό είναι διότι κάνουν κουμάντο μια χούφτα από ανθρώπους, που ανεβήκαν στην εξουσία χωρίς δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Άρα όσο αναφορά το τι θα πρέπει να γίνει, το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και το πολιτικό οργανόγραμμα τη χώρας μας.
Διότι αν δεν το γνωρίζετε, η δημοκρατία επηρεάζει τον βαθμό της οικονομικής ανεξαρτησίας των πολιτών και οι θεσμοί επηρεάζουν την επίδοση της οικονομίας.
Επίσης αν δεν το γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους βυθούς όσο αναφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, την οικονομική ελευθερία και βέβαια είμαστε πρώτοι στη διαφθορά.
Όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες και χωρίς διαχωρισμό των εξουσιών.
Σε αυτό το άρθρο σας αναρίθμησα τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο συντάγματος, βουλής και κράτους για να πάμε μπροστά. Στα επόμενα δυο άρθρα θα αναλύσω την κρατική μηχανή και τις οικονομικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Γιώργος Καισάριος

Σχόλια ευπρόσδεκτα

12 σχόλια:

  1. Διιο εχεις αλλα ποιος σε ακουει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sounds like the United States of Greece. Branches of government and checks and balances. Not a bad idea, but doesn't eliminate the problem of oligarchy and corruption and party politics. The problem of representative democracy is that politicians really only care about maintaining power by being reelected. That takes money and thus they become the whores of special interests. See http://bit.ly/7miHYW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια σχόλια... που μου ήρθαν όπως διάβασα το κείμενο...

    1.Με τον τρόπο εκλογής που προτείνεται στο άρθρο είναι ακόμα πιο πολύ βούτηρο στο ψωμί των κομμάτων η επιλογή ατόμων που θα μαζέψουν ψήφους... αφού τώρα προβληματίζεται και λίγο - το κόμμα- για τους "4 εκλεκτούς" - μέσω δημοσκοπίσεων- ενώ με τις "προεκλογές" θα ξέρει από τους "60" ποιοι τελικά θα του δώσουν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων... Η καλύτερη δημοσκόπιση! Άρα τι αλλάζει? Θα ψηφίσει ο κόσμος με άλλα κριτήρια? Με τα ίδια δεν θα ψηφίσει πάλι? Τραγουδιστές, ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές???


    2. Επίσης αν δεν έχουν ασυλία οι βουλευτές πως κάποιος που πραγματικά θέλει το καλό της χώρας θα πάει κόντρα σε κάτι? Πώς θα μπορεί να το υποστηρίξει χωρίς κυρώσεις και χωρίς να φοβάται...? γιατί αυτοί οι λίγοι χρειάζονται προστασία... δεν το έβαλε τυχαία ο νομοθέτης... άσχετα αν γίνεται κατάχρηση αυτού, όπως πολλών άλλων...

    3.Και ένα ακόμα... βέτο που αναιρείται?? τι βέτο είναι αυτό? Δεν είναι βέτο...

    Καλή Χρονιά Και χρόνια πολλά!

    Φιλικά
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είναι μεν η καλύτερη δημοσιοποίηση, αλλά θα είναι πρόσωπα που έχουν εκλεγεί από τη βάση και όχι από το όποιο κομματικό επιτελείο.

    Όπως δεν έχουν ασυλία στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζονται ειδικοί νομοί του τύπου «περί ευθύνης υπουργών», διότι απλά οι υπουργοί στην Αμερική δικάζονται όπως όλοι οι άλλοι. Γιατί δηλαδή χρειάζεται ασυλία; Να πάει κανείς κόντρα σε τι; Και σε τι μας έχει ωφελήσει;

    Να σου υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος Clinton για μια γκόμενα κάθισε στο σκαμνί και λογοδότησε και έγινε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα όταν είπαν στο Α. Παπανδρέου να καταθέσει σε δικαστήριο, αυτός έτσι επιστολή.

    Το Veto είναι δικαίωμα του πρόεδρου να καταψηφίζει νομοσχέδια που ψηφίζει η βουλή. Αν όμως περάσει ένα νομοσχέδιο με πάνω από το 2/3 των ψήφων, τότε γίνεται νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όπως είπε και ο άνθρωπος στο πρώτο σχόλιο, πρακτικά προτείνεις το σύστημα των ΗΠΑ. Το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα στη θεωρία μεν, στην πράξη όμως η διάκριση των εξουσιών είναι ακόμα πιο ασαφής.
    α) το συνταγματικό δικαστήριο δεν επιτελεί το ρόλο του εν κενώ (αρα πρακτικά πολιτικολογεί εξίσου, βλ Μαικλ Μαν οι πηγες της κοινωνικης εξουσιας τομος β στο κεφαλαιο για την αμερικανικη επανασταση).
    β) το νομοθετικό σώμα είναι πλήρως διεφθαρμένο και ελεγχόμενο από καθε λογής συμφέροντα, σίγουρα όμως όχι των πολιτών. Κι αν νομίζεις πως αυτό είναι σημερινό φαινόμενο...
    γ) ο Ρούσβελτ (FDR) χρησιμοποίησε πρώτος το προεδρικοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης με τα προεδρικά διατάγματα το 1934, προκειμένου να παρακάμψει την πλήρως αναξιόπιστη και διεφθαρμένη βουλή. Από τότε όλοι οι επόμενοι πρόεδροι διαθέτουν πρακτικά δικτατορικές εξουσίες. Πχ οι ΗΠΑ για να πάνε σε πόλεμο πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλη συμφωνα με το συνταγμα. Παρόλαυτα ο τελευταίος πόλεμος που ψήφισε η βουλη ηταν νομίζω ο Βπαγκόσμιος.

    Ταυτόχρονα το administration δηλαδή το εκτελεστικό σώμα δεν εκλέγεται (μονο ο πρόεδρος ως πρόσωπο εκλέγεται) είναι πρακτικά ανεύθυνο απέναντι στο νομοθετικό καθώς το καλύπτουν οι αυξημένες αρμοδιοτητες του προέδρου. Με λίγα λόγια το σύστημα στην κορυφη του είναι ακόμα λιγότερο ελέγξιμο και αδιαφανές. Ποιος περίμενε άλλωστε ο ομπαμα να βαλει για υπ.οικονομικών ένα ακόμη αγόρι της Gsachs (ειρωνικά το λέω).

    Αρα το να προτείνουμε την αντικατάσταση του πράγματι προβληματικού συστήματός μας με ένα εξίσου προβληματικό δεν το βλέπω ως λύση σε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφωνω με τα παντα που ειπες.

    Αλλα ακομα και ετσι να ειναι, καλυτερο αυτο παρα αυτο που εχουμε σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ""Καταργούμε τον ση...σύστημα θα είναι 100% αναλογικό""

    ωραια αντιγραφη του αμερικανικου συστηματος αλλα εδω δεν ειναι αμερικη οποτε καλη τυχη σου ευχομαι να το
    προτεινεις και μονο
    100% αναλογικο συστημα στην ελλαδα ισουται με πληρη ακυβερνησια και καμια αλλαγη στο συστημα.
    Εαν καταφερεις ποτε να πεισεις την πλειοψηφεια των ελληνων να συννενοηθει μεταξυ τους γραψε μου



    "Ούτε οι βουλευτές και ούτε ο πρόεδρος θα έχει ασυλία"

    πολυ ωραια ετσι οι βουλευτες αντι να ασχολουνται με το πως θα βοηθησουν την χωρα θα ειναι ολη μερα στα
    δικαστηρια
    Φυσικα οσοι δεν ειναι απλα θα εχουν αξιοποιησει την ιδεολογια της σιωπηρης παπιας σε ολα




    "Η οργάνωση της βουλής"

    οι τεχνικες προτασεις που προτεινεις απο το αμερικανικο συστημα δεν θα αλλαξουν την ελλαδα να την κανουν
    αμερικη αν η ιδεολογια παραμεινει η ιδια



    "Άρα ο λαός μπορεί με ένα δημοψήφισμα να το αλλάξει"

    το συνταγμα της χωρας εμπεριεχει ειδικους κανονες που επιτρεπουν την αλλαγη του
    Η παραβιαση αυτων των κανονων συνιστα πραξικοπημα ή επανασταση.
    Φυσικα και μπορει κατι τετοιο να γινει αλλα αυτο δε σημαινει πως θα καταληξει σε καλο
    Το συνταγμα χρησιμευει για να διασφαλιζει τις ελευθεριες των πολιτων.
    Εαν το συνταγμα αλλαξει σε μια νυχτα κανεις δεν ξερει τι θα μας ξημερωσει
    Κανεις δε γνωριζει εαν το νεο συνταγμα δεν φερει μια νεα δικτατορικη κυβερνηση


    Οσον αφορα το δημοψηφισμα οι περισσοτερες κυβερνησεις δε θεωρουν το λαο ωριμο για δημοψηφισματα και δικαιως
    Εαν ο λαος ωριμασει ή βρεθει μια κυβερνηση που το τολμησει μπορει να δουμε αλλαγες αλλα οπως ειπα και πριν δε
    φταιει το συστημα ο λαος δεν ειναι ακομα ετοιμος για τετοιες αλλαγες. Εξαλλου και για την παραμικρη διαταξη
    του συνταγματος θα γινουν απειρες συζητησεις που θα διαρκεσουν μηνες καθως επισης και εκατομμυρια λαου θα
    ειναι εναντια στις αλλαγες και ως εκ τουτου η αλλαγη θα εχει τεραστιο πολιτικο κοστος αφου απαιτει ενισχυμενη
    πλειοψηφεια




    "Επίσης αν δεν το γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους βυθούς όσο αναφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, την οικονομική ελευθερία και βέβαια είμαστε πρώτοι στη διαφθορά."

    επισης αν δεν το γνωριζες η ελλαδα ειναι η τελευταια δημοκρατικη χωρα στον κοσμο με κουμμουνιστικο κομμα το οποιο ανοιχτα ειναι εναντιον των συνταγματικων κανονων και της αστικης δημοκρατιας
    επισης αν δεν το γνωριζες η ελλαδα ειναι μια χωρα με μεγαλο ποσοστο του πλυθησμου που ακομα πιστευει στο δημοσιο, το κοινωνικο κρατος, και το ξεπερασμενο πια μαρξιστικο μοντελο
    Επισης αν δεν το γνωριζες η ελλαδα ειναι 72η παγκοσμιως στο τομεα ανταγωνιστικοτητας αφου εχει ποινικοποιησει καθε μορφη πλουτου και κερδοσκοπικης διαδικασιας.

    Οταν λοιπον η ελλαδα ξεπερασει τα εμφυλιακα και μεταπολιτευτικα της συνδρομα ισως να παρει το δρομο της αναπτυξης και της προοδου. Οταν αυτο συμβει αργα η γρηγορα θα αλλαξουν και οι ξεπερασμενοι θεσμοι της
    Αν και θειασωτης του αμερικανικου μοντελου και συστηματος αναγνωριζω πως η απλη εφαρμογη του δεν θα αλλαξει τιποτα αφου αλλωστε και η απλη εφαρμογη του γερμανικου μοντελου τα τελευταια 200 χρονια στην ελλαδα αντι να μας κανει γερμανια μας κατεστρεψε περισσοτερο


    Στη δημοκρατια οι πολιτες φτιαχνουν τους θεσμους και οχι οι θεσμοι τους πολιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ""Για παράδειγμα, τα τελευταία 50 χρόνια η βουλή κατάφερε να περάσει μόνο ένα νομοσχέδιο χωρίς αυτό να έχει
    την συγκατάθεση η να πηγάζει από την εκάστοτε κυβέρνηση (και μάλιστα δεν ήταν για κανένα σοβαρό θέμα, απλά
    δεν θυμάμαι το θέμα).""

    επειδη ακριβως οπως ειδες και εσυ στην ελλαδα ειναι αδυνατο να περασει το οποιοδηποτε θεμα απο τη βουλη
    γιαυτο και οπως γινεται σε ολα τα κρατη της γης το κυβερνων κομμα εχει ενισχυμενη πλειοψηφεια για να μπορει
    να νομοθετει. Η βουλη χρησιμευει για συζητηση και για προβολη αποψεων των εκπροσωπων του λαου.


    "Διότι απλά κανένας βουλευτής (όπως στην τωρινή περίπτωση που η ΝΔ έχει πλειοψηφία μόνο με έναν βουλευτή) δεν
    θα καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο υπό την απειλή να πέσει η κυβέρνηση και να στιγματιστεί για πάντα και να
    τερματιστεί η πολιτική του καριέρα."

    η προσφατη ιστορια του κοινοβουλιου ειδικα για τα μετρα ΔΝΤ απεδειξε 4 φορες πως εισαι λαθος


    "Άρθρο 61 : 1.Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται" στις συγκεκριμενες 4 περιπτωσεις κανενας δε
    δικασε ουτε και τους καταδικασε και απο οσο ξερω οι 4 βουλευτες ειναι εξω και οχι στη φυλακη. Επισης απο οσο
    ξερω καμια εξεταστικη εγινε απο την βουλη γιατι οι 4 ψηφισαν εναντια στα κομματα τους. Το οτι δεν βρισκονται
    στα κομματα τους αυτο ειναι θεμα του κομματος και οχι του κοινοβουλευτικου μας συστηματος. Το κοινοβουλευτικο
    συστημα δεχτηκε αναντηριτα την αποφαση τους και την ενεκρινε. ΤΟ οτι τα καναλια ασχοληθηκαν 3 βδομαδες ή οτι
    καποιος συλλογος τους διεγραψε δεν αφορα την ελληνικη δημοκρατια




    "Ερώτηση: Σε ποιο δικαστήριο λοιπόν μπορώ εγώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω τα πειθαρχικά των κομμάτων (και
    τις κομματικές διοικήσεις στο σύνολο), με σκοπό να αλλάξω το σύστημα έτσι ώστε οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά
    συνείδηση, αφού πιστεύω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό;"

    στο μοναδικο δικαστηριο που σου παρεχει η δημοκρατια! την καλπη.
    Μπορεις να ψηφισεις το κομμα που υποστηριζει τις αποψεις που βρισκονται κοντητερα στις δικες σου ή απλα αν
    πιστευεις πως δεν υπαρχει κανενα τετοιο να δημιουργησεις ενα!


    "αντισυνταγματικό (η απλά λάθος) "
    το οτι κατι ειναι λαθος δε σημαινει οτι ειναι και αντισυνταγματικο
    παραδειγματος χαριν το κκε ειναι εναντιον της ιδιοκτισιας η οποια ειναι συνταγματικα κατοχυρωμενη


    "Καταργούμε τον σημερινό Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας"
    συμφωνουμε για το συμβουλιο αλλα τον παγο γιατι?



    "Μετά από μερικές επαναληπτικές εκλογές, αυτοί που πήραν τους περισσότερους ψήφους ανάμεσα στα μέλη των
    κομμάτων στο Περιστέρι, γίνονται υποψήφιοι."

    δηλαδη υποστηριζεις οτι π.χ. το ΚΚΕ πρεπει να βαλει 4 υποψηφιους που υποστηριζουν τον καπιταλισμο μονο και
    μονο γιατι τους ψηφισε ο κοσμος?
    Η μηπως να βαλει 4 διασημους αχρηστους αντι για 4 ανθρωπους που μπορουν να πραξουν εργο?



    "Με αυτό τον τρόπο δεν έχει καμία επιρροή και παρέμβαση η κεντρική κομματική διοίκηση ούτε κανένας άλλος."
    γιατι να μην καταργησουμε τα κομματα εντελως τοτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ""Ειδικά για το τελευταίο, στην Ελλάδα οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν πείσει όλο τον κόσμο ότι οι λύσεις
    στα προβλήματα μας έχει σχέση με την φιλοσοφία της κάθε πολιτικής παράταξης και όχι με την επίλυση των
    προβλημάτων επί της ουσίας.""

    μαλλον το αντιθετο συμβαινει
    για 40 χρονια εχουμε 2 κομματα τα οποια διαφωνουν στο ποιος ειναι πιο ικανος και μικρα κομματα τα οποια
    πιστευουν πως και οι 2 ειναι αχρηστοι. Ουδεποτε κανεις προσπαθησε να πεισει πως το προβλημα ειναι
    η ιδεολογια παρολο που εαν καποιος γνωριζει λιγο απο ελληνικη πολιτικη μπορει πολυ ευκολα να δει το κενο
    το προβλημα της χωρας δεν ειναι τεχνικης φυσεως ή δομης. Το να αλλαξει το συνταγμα ή η βουλη ή οι εξουσιες
    δεν εχει νοημα οταν κανεις δεν τα τηρει ουτως η δαλλως γιατι απλουστατα κανεις δε θα τα τηρει και μετα
    Οσο στη χωρα αυτη υπαρχουν κομματα που δρουν εναντια στο νομο ατιμωριτα ο καθενας θα επιβαλλει το νομο του
    Οταν στη χωρα αυτη η νομιμοποιημενη κυβερνηση δεν κυβερνα φοβουμενη το πολιτικο κοστος και οταν ο λαος
    μονιμως ψηφιζει ανθρωπους ανικανους που δεν εχουν ποτε τους δουλεψει και παραγει λεφτα κανενας θεσμος δεν
    προκειται να το διορθωσει αυτο


    "Όλα τα προβλήματα της Ελλάδος έχουν την ρίζα τους στο εξής:

    • Δεν έχουμε δημοκρατία"


    πραγματι το συστημα μας δεν ειναι αμεση δημοκρατια αλλα το αμερικανικο συστημα της εμμεσης κοινοβουλευτικης
    συνταγματικης δημοκρατιας. Δυστηχως η αμεση δημοκρατια ειναι αδυνατη οπως αλλωστε και ο αριστοτελης
    αναγνωριζει



    ""Για δεν έχουμε δημοκρατία

    Δεν έχουμε διότι απλά δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτούς που θέλουμε στις εθνικές εκλογές.

    Ψηφίζουμε μεταξύ αυτών που μας λένε να ψηφίσουμε""


    Μεγα λαθος. Πολλοι αχρηστοι βουλευτες δεν εκλεγονται γιατι απλουστατα δε μαζευουν ψηφους.
    Αντιθετα νεοι βουλευτες μπαινουν γιατι κοσμος τους ψηφιζει. Το συστημα επισης επιτρεπει σε οποιονδηποτε ακομα
    και σε εσενα να φτιαξεις κομμα να θεσεις προκριματικες διαδικασιες και να εκλεγεις
    Το οτι ο μεσος πολιτης προτιμαει να επιλεγει μεταξυ ετοιμων λυσεων και οχι να ψαχνει νεους ανθρωπους ειναι
    προβλημα του πολιτη και οχι του συστηματος.
    Π.χ. ο καρατζαφερης και ο Μανος που δεν ανηκαν στην "κλικα" και εκδιωχθηκαν εφτιαξαν κομμα και ο κοσμος τους
    ψηφισε αποδυκνειοντας πως υπαρχουν περιθωρια αξιοκρατιας και το συστημα δεν ειναι τυφλο. Τωρα τα ποσοστα τα
    ελεγχει ο κοσμος και οχι το συστημα




    "Για παράδειγμα, στις περασμένες εκλογές μπήκαν στην Ελληνική βουλή ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητικοί
    παράγοντες, σύζυγοι γνωστών προσώπων χωρίς καμία προκριματική διαδικασία και χωρίς να ρωτηθούν οι πολίτες η
    και τα κομματικά μέλη αν ήθελαν αυτά τα πρόσωπα."

    Τι ακριβως εννοεις δεν ερωτηθηκαν. Δηλαδη οταν πας στην καλπη και αντι να ψηφισεις αξιους ψηφιζεις τον καθε
    καραγκιοζη με το διασημο ονομα δεν ερωτασαι? Φταιει το συστημα ή εσυ που ψηφιζεις στα τυφλα.



    ""αν υπήρχε ένα ελεύθερο και αξιοκρατικό σύστημα ανταγωνισμού.""αλλά πόσο δημοφιλής είσαι στα τηλεοπτικά
    κανάλια!""

    Στη δημοκρατια η καθε ψηφος εχει αξια ακομα και αν δεν ειναι αξιοκρατικη
    Εαν το κομμα διαλεγε τους ανθρωπους του βασει του ποιος εχει λαικη δημοφιλια πιστεψε με δε θα υπηρχε ουτε
    ενας αξιος στα κομματα αλλα μονο θαθατζηδες





    "Η δε δικαστική εξουσία είναι κατά το ήμισυ" δεν παρεχεις καποια στοιχεια για αυτο ομως


    "(πάρτε για παράδειγμα αυτά τα καραγκιοζλίκια με το Βατοπαίδιο που έγιναν πρόσφατα. Η δικαστική εξουσία ήταν
    παντελώς απούσα)."
    πραγματι το σκανδαλο αυτο αφορα κηριως μελη της εκτελεστικης και νομοθετικης εξουσιας και ως εκτουτου το
    δικαστηριο τους ειναι η ιδια η βουλη και οχι τα φυσικα δικαστηρια και υπαρχουν λογοι για αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "τότε θα έχει την δυνατότητα να πάρει αποφάσεις με βάση το τι θεώρει ωφέλιμο για τη χώρα παρά για το κόμμα" kai symplhrwnw “kai thn tseph toy”
    Ayto einai h oysia olhs ths ypo8eshs. Kaneis, ma kaneis apo osoys politeyontai shmera den ton endoiaferei ti einai to ofelimo gia thn xwra, alla to ti einai ofeleimo gia tin tseph toy. Ayto, distyxos einai to problhma me thn pleiopsifia twn Ellhnwn ths Elladas (egw eimai Ellhnas to e3wterikoy kai opws oloys toys Ellhnes toy e3wterikoi mas lyph kai mas e3orgizei ayth h symperifora twn Ellhnwn ths Elladas). H politikoh poy askh8hke s'ayth th xwra kai to plyshmo egkefaloy poy egine se ola ta epipeda twn politwn einai: o "oxadelfismos" kai to "osa apra3ei o kwlos mas". Dhladh "Divide et Impera" dhl. "Diairei kai basileye". Oi boyleytes eklegontai apo to lao kai ews otoy o laos koybalaei ayta ta myala, osa syntagmata kai an ala3oyn den 8a alla3ei tipota. O monos tropos gia na alla3ei kati einai na ginei kati xwrhs thn epembash to laooy, gia ton lao kai thn xwra. Giati ola ayta ta 30 xronia eginan apires kai epityxeis prospa9eies gia na ekleipsei to E8niko Ais8hma aki h Enothta toy laoy kai ka poio orama gi’ayto ton topo. To mono orama poy exoyn oi shmerinoi, dhmokratika eklegentes, boyleytes, einai pws na gemisoyn tis tsepes toys kai na kanoyn kai kana roysfeti gia na epaneklegoyn. Allh apodei3h twn oso grafw einai kai h mikrh proseleysh ton politwn stis ekloges. Kaneis omws den kanei koybenta. Ena kairo ta MME htan to antista8misma stin politikh zwh ths xwras. Gi’ayto kai yphrxe kai h logokrisia epi Papadopoyloy. Shmera yparxei akribws to idio fymwma alla kaneis den lei tipota. H eley8eria toy logoy, poy toso diafhmistike kai pareseire toys neoys sto na pe8anoyn, des Polytexneio, shmera einai periorismeno sta kafeneia, ta salonia twn spitiwn, sta propatzidika, sto dromo kai .... meta genikh moygkamara.
    Se allo shmeio anaferate peri "oligarxismoy". Etsy akribws exoyn ta pragmata. Kai e3igw: Aytes tis meres apergoyn oi ergazomenoi sta MMM. apergoyn gia na epofeli8oyn oi ligoi apo toys ergazomenoys poy pernoyn paxyloys mis8oys, giati elpizoyn oti kapote kai aytoi 8a mporesoyn na karpo8oyn aytoys toys mis8oys. To idio symbainei me oles ti kathgories twn ergazomenwn toy dhmosioy. Oi ekatontades toy OSE apergoyn gia 46 atoma. Den apalassw toys boyleytes poy kataferan na perasoyn nomoys yper ths Atimwrisias toys. To idio ginete se oles ti ba8mides toy laoy. Des oi dhmosioi ypallhloi. Exei pote timwri9ei kaneis giati ypoxrewse osoy epey8ynonte sto dhmosio gia na eispra3oyn kapoia "miza"? Oxi bebaia.
    Foboyme pws den yparxei oyte h 8elhsh apo, ton lao, na alla3oyn ta pragmata. Oloi symbibazonte me to symferon twn oligwn. Mia oloklhrh oikogeneia, goneis, adelfia, sygkeneis, filoi, geitones klp., gia na epofelh8ei kai na dioristei ena atomo sto dhmosio, pshfizoyn ena boyleyth. Oxi gia to kalo toy topoy alla gia na dioris8ei sto dhmosio ena atomo. Den einai trello kai aparadexto? Omws ayth einai h pragmatikothta twn katoikwn aytoy toy topoy, poy gnwrise toses do3es kai ekthmhsh apo olh thn yfhlio. Einai poly lyphro, giati dixnei ti xamiloy epipedoy polites exei. Kammia sxesei me toys “Arxaioys hmwn progones”. Isos aytos o laos den e3exase ta 400 xronia Toyrkikhs sklabias kai nostalgei ekeines tis hmeres?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κ. Κερασιο, πολύ ενδιαφέρον η ιστοσελίδα σας, εχω κάποιες ερωτήσεις.
    Θέλω να επικοινωνήσω μαζί σας. Μπορείτε να μου δώσετε το μαιλ σας, ή τηλέφωνο? Το δικό μου είναι erikaminsky(papaki)gmail.com
    Περιμένω την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή